Forbes: ВЕИ индустрията процъфтява, но трябва да се утрои до 2030 г.

Ако глобалната общност иска да постигне целите си за декарбонизация, капацитетът за възобновяема енергия трябва да се утрои до 2030 г. Това е генезисът, който стои зад новото партньорство между Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) и Masdar, мощната корпорация за чиста енергия, която прави бизнес в световен мащаб.

Обединените арабски емирства поемат председателството на COP28 тази година, което подтиква двете организации да създадат практическа пътна карта. Целта е да се разшири значително слънчевата, вятърната, водната енергия, геотермалната енергия и основата за съхранение на батерии – труден тласък за подготовка за световните преговори за климата в Дубай през декември.

„Светът трябва да се ангажира да утрои глобалния капацитет за възобновяема енергия до 2030 г. и да го удвои отново до 2040 г. През 17-те години, откакто ръководството на ОАЕ създаде Masdar през 2006 г., цената на киловатчас слънчева енергия се срина до под 2 цента и ние трябва да впрегнем този пионерски дух на иновации сега повече от всякога“, заяви д-р Султан бин Ахмед Ал Джабер, министър на промишлеността и напредналите технологии, председател на Masdar и номиниран президент на COP28.

„Masdar вече се е ангажирал да увеличи общия си капацитет пет пъти до 100 гигавата до края на десетилетието и този съвместен изследователски проект с IRENA ще подчертае жизненоважната роля на възобновяемата енергия за ограничаване на глобалното затопляне, когато светът се събере на конференцията COP28, „, добави негово превъзходителство.

Парижкото споразумение има за цел да задържи повишаването на температурата до не повече от 1,5 градуса по Целзий до средата на века в сравнение с прединдустриалните нива, за да смекчи такива събития като суши, наводнения и недостиг на храна и вода. Учените казват, че се доближаваме до границата от 1,2 градуса и сме на път да достигнем 2,7 градуса.

Преди Париж тенденцията беше 4 градуса по Целзий. Повишаването на температурите води до по-чести природни бедствия. А добавянето на значително повече възобновяеми източници на енергия осигурява енергиен тласък – достъпен за развиващите се страни.

Г-7 – най-напредналите икономики в света – призовава за 150 гигавата офшорна вятърна енергия и един терават слънчева покривна енергия до 2030 г. „Не сме на този път“, обяснява генералният директор.

„Инфраструктурата не е в състояние да поддържа изграждането на новата енергийна система. Тя се основава на старата система – подпомагаща добива на нефт, газ и въглища. Институционалното, професионалното и политическото ръководство трябва да работят заедно, за да изградят нова енергийна система“, категоричен бе той. За тази цел Съединените щати приеха закони за изграждане на устойчивост на климата, докато Европейският съюз налага 55% намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г.

Междувременно Алиансът за декарбонизация на индустрията казва, че се движим в правилната посока. Индустриалният сектор произвежда около 25% от световния брутен вътрешен продукт. Все пак, той отделя и 28% от емисиите на парникови газове – парадокс, като се има предвид, че бизнесът ще консумира повече енергия само с разширяването си.

Източник:
https://business.dir.bg/energien-pazar/forbes-vei-industriyata-protsaftyava-no-tryabva-da-se-utroi-do-2030-g