Ще има ли санкции за ЕРП-тата за закъсненията?

С около 40 процента се е увеличил броят на фотоволтаичните централи, които чакат за присъединяване към мрежата. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти след края на заседанието на Комисията по енергетиката в Народното събрание, предаде БТА.

Председателят на КЕВР добави, че заради това може да има по-големи санкции срещу енергийните дружества, но те могат да бъдат въведени от Народното събрание.

„Нормално е да има повишаване на санкциите, защото те са въведени доста по-рано. От друга страна нарушенията са такива, че едно закъснение с една година води до много сериозни загуби за този, който чака цяла година за присъединяване“, заяви Иванов.

Председателят на КЕВР добави, че има закъснения от повече от една година за присъединяване на фотоволтаични централи към мрежата. Заради това има инвеститори, които се чудят дали да не се откажат поради тези проблеми.

По време на днешното заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание депутатът Делян Добрев от парламентарната група на ГЕРБ и председателят на КЕВР Иван Иванов изразиха притесненията си, че електроразпределителните дружества (ЕРП) бавят прекалено много проектите на инвеститорите във фотоволтаични централи. Добрев определи това като злоупотреба от страна на ЕРП-ата с „тяхното монополно положение“ и изтъкна, че много инвеститори са взели заеми, по които плащат лихви.

Добрев смята, че ЕРП-ата не ги интересува, че инвеститорите чакат с години и по този начин трупат загуби. Според народния представител трябва да се помисли за неустойка за производителите, като електроразпределителните дружества бъдат глобени за пропуснати ползи.

Председателят на КЕВР Иван Иванов изрази готовност да съдейства, за да се изготвят нужните законови промени.

Източник:
https://business.dir.bg/energien-pazar/dalga-opashka-ot-fotovoltaichni-tsentrali-za-vklyuchvane-pri-erp-ata-zatvoreno