Фестивал, захранен със соларна енергия

За първи път в България захраниха фестивал със соларна енергия

Мобилната инсталация е реализирана от инструктори и курсисти от Училище за соларни специалисти и може да бъде успешна в кризисни ситуации и бедствия.

За първи път в България захраниха фестивал със соларна енергия. Това се случи на Узана Поляна фест, който се проведе между 21-23 юли. За първи път новината съобщиха от община Габрово, организатор на зеления фестивал. Голям успех за екологичния фестивал бе реализирането на соларно захранване за зоната на пространство Познание. Соларната система бе изпълнена в партньорство с Училище за соларни специалисти – Габрово, а резултатът надмина очакванията, тъй като генерираната соларна енергия се оказа повече от достатъчна и успешно бяха захранени още 10 обекта от фестивала, обясни Мария Радойчева, гл. експерт, дирекция „Инфраструктура и екология“ към община Габрово.

Ние използвахме нашата система КУБЧЕТО, както я наричаме и използваме за демонстрационни проекти в училището и на открити практически занятия в София Тех Парк, Пловдив Тех Парк и Габрово, съобщи за 3eNews Ивайло Раднев от Училището за соларни специалисти. Хубавото на тази мобилна инсталация е, че тя е като огромно лего.

Цялата техника с 15 или 30 соларни панела е събрана в КУБЧЕТО, това е идеята ни да съберем мобилна апаратура в един или два буса и да можем бързо да я инсталираме навсякъде, посочи той. Конструкцията е универсална алуминиева, вътре са панелите и мобилните колички за инвертори и батерии. Постигнахме целта за изключително бързо сглобяване, подчерта Раднев. За един час може да изградим цялата соларна система в подходящо изложение и да заработи. На Узана инсталирахме 30 панела, 10 чисто южно изложение и 20 бяха Изток-Запад и произвеждаха енергия от 9 до часа, коментира за 3eNews Раднев.

Предизвикателството пред нас беше дали ще е възможно да захраним фестивал без наличие на електрическа мрежа, каза Раднев. По принцип където и да включваме панелите разчитаме и на резервно захранването от мрежата за всеки случай, но тук нямахме резервна мрежа, допълни той.

С две колички и два инвертора 3,5 -5 KW, 2 батерии по 7,5 KW успяхме да захраним зона Познание на фестивала. Генерирахме между 5 и 7 KW енергия, батериите до 10 часа сутринта бяха пълни, допълни Раднев. Енергията не само стигна, но имахме излишък и захранихме допълнително фургона с бира, фургона с кафе и сладолед и още обекти, допълни той. Изводът е , че можехме да захраним всички зони с изключение на сцената, където са големи мощности, както и зоната за хранене, обясни още Раднев. За първи успяхме да захраним една трета от фестивал далеч от града без мрежа, подчерта специалистът. На сутринта имахме 1/3 неизползвана енергия, разказаха още от Училището за соларни специалисти.

Още по-хубавото е, че тази концепция може да се ползва и при бедствия каквото беше това в Карлово. В подобна ситуация може да изпратим мобилните бусове и соларите ще се сглобят за един час, за да подадем ток денонощно на поне 15 домакинства, допълни той.

Идеята за догодина е това да бъде направено в ремарке и като ветрило да се разгърне и да служи като мобилен генератор. На фестивала в Узана имаше буря, нямаше поражения, продължихме веднага след бурята и подавахме ток на обектите, разказва специалистът.

С факта, че сработи с този фестивал, означава, че този модел може да се мултиплицира и да работи като подава ток към малки местни общности, които нямат достъп до електрическата мрежа, посочиха от Училището за соларни специалисти.

Инверторите са хибридни и може да се прикачи генератор дизелов или бензинов, който да генерира енергия от ветрогенератор или от малък ВЕЦ за в бъдеще. Това ще демонстрира, че може и от други малки източници да се подава ток към фестивал, при аварии, за малки общности, на планина, на детски лагер, там където няма мрежа, посочиха специалистите.

А комерсиално идеята може да се ползва при пътни строежи на даден обект за захранване с ток за лот от магистрала за отдалечен участък и да се ползва за 20 дни без циментиране и дупчене, посочи още Раднев.

Едно е сигурно Узана Поляна фест вече не е захранван само с генератори и използва зелен и устойчив начин за осигуряване на енергия независимо от мрежата. Това е първата стъпка към още по-високите цели за използване на ВЕИ навсякъде в ежедневието.

Така прави швейцарски инженер на своето околосветско пътешествие с Тесла каравана на ток като реализира концепцията на кубчето, пътувайки разтваря ветрилото от соларни панели и осигурява независима екологична енергия.

Източник:
https://3e-news.net/bg/a/view/45828/za-pyrvi-pyt-v-bylgarija-zahraniha-festival-sys-solarna-energija