соларен парк

Северна Македония и възобновяемата енергия

Северна Македония отчита рекорд в лицензирането на проекти за възобновяема енергия

Темпът на одобряване на нови инвестиции във възобновяема енергия в Република Северна Македония (РСМ) се ускорява допълнително през 2023 г. в сравнение с вече рекордната 2022 г. Комисията за енергийно регулиране на страната (РКЕ) е издала лицензи за 545 проекта за производство на електроенергия от възобновяеми източници от януари 2022 г. до 30 юни 2023 г. с обща инсталирана мощност от около 270 мегавата (МВт), съобщава Balkan Green Energy News.

Председателят на РКЕ Марко Бислимовски споделя, че през първите шест месеца на 2023 г. регулаторът е издал лицензи за 278 нови мощности, повече отколкото през цялата 2022 г.

РКЕ уточнява, че инсталираната мощност за първите шест месеца на тази година може да задоволи нуждите на повече от 104 hil. домакинства със средно потребление на електроенергия.

Общата мощност на централите, получили лицензи от регулаторния орган, се равнява на средното потребление на домакинствата в градовете Охрид, Тетово, Кратово, Крушево, Крива Паланка, Свети Никола, Ресен, Дойран, Дебър, Виница, Струга, Неготино , и Джевджелия, подчертава РКЕ.

„Интересът от страна на компаниите се увеличава, за което свидетелстват и данните, които обявяваме, поради което тази година вносът на електроенергия е намален до 13% при обичайните 30%“, изтъква Бислимовски.

През предходната година РКЕ издаде лицензи за 267 съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми източници, предимно соларни паркове, с общ капацитет от 152,2 МВт.

Бислимовски каза, че през 2022 г. за първи път е регистрирано „рекордно разрастване“ на частните инициативи във възобновяеми източници. С повече лицензи, издадени през първите шест месеца на тази година, отколкото през „рекордната“ 2022 г., тенденцията в Северна Македония продължава и се ускорява допълнително.

Регулаторният орган също обяви, че обмисля промени в разпоредбите, които ще изискват новите фотоволтаични инсталации да разполагат със система от стационарни батерии за съхранение на енергия.

Източник:
https://www.investor.bg/a/518-energetika/377354-severna-makedoniya-otchita-rekord-v-litsenziraneto-na-proekti-za-vazobnovyaema-energiya