Реформата на пазара на електроенергия, ще се случи есента

Ожесточеният дебат за договорите за разлики, ВЕИ и ядрената енергетика ще се решава през есента

Индустриалната комисия на Европейския парламент заложи тежестта си зад минимална реформа на пазара на електроенергия в блока, проправяйки пътя за финалните преговори със страните от ЕС да започнат възможно най-скоро.

Реформата на пазара на електроенергия, внесена от Европейската комисия през март, се стреми да избегне повторението на миналогодишната енергийна криза, при която потребителите бяха изправени пред рязко растящи сметки за енергия поради рекордно  високите цени на газа. Но след като кризата вече изглежда премина, преговорите за реформи между страните от ЕС са в застой относно специалното третиране на ядрената енергия и въглищата, припомня изданието Euractiv.

Междувременно Европейският парламент избра по-малко противоречиви позиции – премахване на непопулярния таван на приходите за производителите на електроенергия от възобновяеми източници и ядрена енергия, като същевременно поддържа мерките за държавна подкрепа и се фокусира върху социалната защита.

„С това споразумение парламентът поставя гражданите в центъра на дизайна на пазара на електроенергия“, обясни испанският депутат от ЕС Николас Гонзалес Касарес, главният парламентарен преговарящ на социалистите и демократите (S&D).

„Това мнозинство е по-удобно, отколкото се надявах“, обясни Мортен Петерсен, датски евродепутат, който преговаряше от името на центристката група Renew. „Това е толкова чувствителен въпрос“, обясни той пред изданието.

Ниски амбиции

Този относителен успех се дължи отчасти на ниската амбиция, приета от парламента. „Не искахме да революционизираме системата“, каза Петерсен, докато Корнелия Ернст, германски евродепутат от крайнолявата Die Linke, обясни, че докладът, приет в комисията, „не успява да се справи с истински проблеми“.

„Това е по-скоро еволюционен подход“, потвърди Килиън О’Донохю, политически директор в Eurelectric. От асоциацията по-рано предупредиха евродепутатите да не нарушават сегашния дизайн на пазара.

Въпреки това парламентът изпрати един „решаващ“ сигнал към индустрията, отбелязва Eurelectric: всякакво ограничение на приходите за ядрена енергия, водна енергия и възобновяеми енергийни източници вече е изключено. Следователно „може да се твърди, че това е мека позиция, в никакъв случай не революция“, отбеляза Петерсен.

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) имаше голяма заслуга за това.

„Ограничаването на приходите от енергийни източници с по-ниски пределни разходи, така наречените инфрамаргинални (inframarginal) технологии, беше абсолютна червена линия за групата на ЕНП“, каза Мария да Граса Карвало, португалският депутат, който ръководеше преговорите от името на ЕНП.

Вторият ключов аспект на предложението, фокусът върху дългосрочните пазари и обновяването на инструментариума за енергийни субсидии, достъпен за страните от ЕС, беше смекчен по подобен начин от Парламента.

По-специално, евродепутатите отхвърлиха предложенията да направят така наречените договори за разлика (CfD) задължителни, когато правителствата се намесват на пазара, за да подкрепят инвестиции в производството на електроенергия.

Наличието на механизми за субсидиране, различни от договорите за разлики, беше „ключов приоритет за Renew“, каза евродепутатът Петерсен. Карвальо от ЕНП и подчерта, че зачитането на различните национални схеми за субсидиране е от съществено значение и за нейната партия.

Социални гаранции

Когато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви реформата миналата година, точно в разгара на енергийната криза, тя твърди, че настоящият дизайн на пазара на електроенергия, базиран на реда на енергийните услуги, не е успял да достави евтина енергия за потребителите. „Мисля, че това беше погрешно. И за щастие, сега признахме това в демократичния процес“, каза Майкъл Блос, преговарящият на Зелените, който идва от Германия.

Редът по заслуги е основополагащ принцип на стоковите пазари, където производителите с високи разходи са призовани само във времена на голямо търсене и когато производителите с ниски разходи не могат да отговорят.

Идеята за реформа „дойде от съвсем различен контекст“ в края на 2022 г. преди една „несигурна“ зима, обясни Петерсен. „Процесът на преговорите показа, че има ползи от системата за енергийни услуги“, каза той. Като пряк отговор на енергийната криза текстът на Парламента е обогатен с допълнителни социални гаранции.

„Светлината остава включена“, подчерта Блос, който отбеляза, че позицията на парламента ще забрани на ютилити компаниите да изключват захранването за бедните, които не могат да плащат сметките си за енергия.

Освен това Парламентът иска да гарантира, че потребителите имат право да бъдат снабдявани с електричество – дори ако техните доставчици фалират. Схемите за предплащане, които са неблагоприятни за тези с малко свободни пари, трябва да бъдат премахнати по подобен начин.

Но акцентът върху дългосрочните договори трябва да е от полза и за потребителите, твърди Eurelectric, като казва, че кризата „показа как хората искат предвидими цени“.

Следващи стъпки

Докато институциите на ЕС навлизат в лятна ваканция, до септември се очаква малък напредък в реформата на пазара на електроенергия.

Сега всички погледи са насочени към страните от ЕС, като Франция и Германия са в спор за държавната подкрепа за ядрената енергия, докато Полша иска повече свобода на действие в подкрепа на енергията от въглища, за да гарантира сигурността на доставките.

„Ние не изключваме ядрената енергия“, каза Карвальо, който подчерта една ключова разлика между позицията на парламента и позицията, възприета от Франция. Докато Париж иска да подкрепи обновяването на съществуващия си флот от ядрени централи, Парламентът настоява, че само новопостроени централи трябва да отговарят на условията за финансиране, генерирано от договори за разлика, заобикаляйки правилата за субсидиране на ЕС.

„Ясно е, че се води голяма битка“, каза Петерсен. „Въпросът как ще се използват приходите от договори за разлика остава ключова пречка“, обясни той.

През септември пленарната асамблея на парламента ще даде зелена светлина за началото на преговорите. При условие че страните от ЕС намерят компромис дотогава, преговорите могат да започнат през септември и да приключат през декември, надява се португалският депутат Карвальо.

Преговорите между страните от ЕС се наблюдават от Испания, която в момента е шестмесечното ротационно председателство на ЕС и скоро може да смени правителството след националните избори, насрочени за неделя (23 юли). Законодателите обаче са уверени, че реформата на пазара на електроенергия ще продължи по план. „Не предвиждам, че това ще създаде проблеми“, каза Карвало.

Източник:
https://3e-news.net/bg/a/view/45512/ep-s-plahi-stypki-v-reformata-na-pazara-na-elektroenergija