Нови мерки относно декарбонизацията

Новите мерки са изготвени от Съвета по международни стандарти за устойчивост и се очаква да бъдат съгласувани с тези на Европейския съюз.

Бизнесът ще бъде подложен на по-строг контрол относно това как изменението на климата му влияе – това предвиждат нови глобални правила, които целят да подпомогнат регулаторите да се справят с преувеличените или лъжливи маркетингови претенции относно ангажиментите на компаниите с климатичните промени (т. нар. greenwashing), пише Ройтерс.

Новите мерки са изготвени от Съвета по международни стандарти за устойчивост (ISSB), докато трилиони долари се вливат в инвестиции, които изтъкват своите екологични, социални и управленски качества (ESG).

Държавите ще трябва да решат дали да прилагат тези нови правила и да изискват от листнатите компании да се ангажират със стандартите, изтъква председателят на ISSB Еманюел Фабер, добавяйки, че мерките могат да се приложат за годишните финансови отчети от 2024 г. нататък.

Канада, Великобритания, Япония, Сингапур, Нигерия, Чили, Малайзия, Бразилия, Египет, Кения и Южна Африка обмислят използването на тези стандарти, изтъква още Фабер.

Стандартите са предхождани от доброволни мерки, обявени от работна група на Г-20, които се отнасят до финансово оповестяване, свързано с климата (TCFD).

Великобритания беше първата голяма икономика, която задължи публичния бизнес да отчита въздействието на климата.

ISSB е част от независимата фондация за международни стандарти за финансово отчитане, която също така изготвя счетоводни правила, използвани в повече от 100 страни, докато Международната организация на комисиите по ценни книжа IOSCO се очаква да „одобри“ новите стандарти.

„Потвърждението ще промени играта за регулаторите по целия свят при обмислянето на използването на рамката на ISSB“, изтъква председателят на IOSCO Жан-Пол Серве.

Дейвид Харис, ръководител на стратегическите инициативи за устойчиво финансиране в London Stock Exchange Group, сподели, че новите мерки предоставят по-голяма ангажираност в корпоративните отчети относно устойчивостта.

Според Харис 42% от 4000-те най-големи компании в света не предоставят данни за въглеродните си емисии от обхват 1 и 2.

„Това означава, че капиталовите пазари са много по-малко ефективни, защото нямате пълна картина“, изтъква Харис. Съгласно правилата на ISSB, компаниите ще трябва да оповестят материални емисии, с проверки от външни одитори.

Европейският съюз (ЕС) ще финализира своите правила за предоставяне на информация следващия месец, като блокът и ISSB се стремят взаимно да направят тези стандарти „оперативно съвместими“, за да избегнат дублирането им при глобалните компании.

Източник:
https://www.investor.bg/a/519-ekologiya/376975-novi-pravila-shte-razoblichavat-lazhtsite-sred-biznesa-otnosno-dekarbonizatsiyata