Над 1/3 от световната електроенергия до 2030г, ще се добива от слънце и вятър според RMI

Стойността на слънчевата енергия, която вече е най-евтиният вид на производството на електричество ще спадне до 20 долара за МВтч от около 40 евро за МВтч сега

Вятърните и слънчевите проекти са на път през 2030 г. да  могат да осигуряват над една трета от световната електроенергия и сигнализират, че енергийният сектор може да постигне измененията, необходими за постигане на глобалните цели за климата, се казва в доклад на Rocky Mountain Institute (RMI), публикуван в четвъртък.

Според изследване на RMI в партньорство с Bezos Earth Fund,  експоненциалният ръст на сектора означава, че вятърните и слънчеви проекти, според прогнозите ще произвеждат не по-малко от 33% от електроенергията в света в сравнение с около 12 % към настоящия момент.

Въз основа на прогнозите това ще доведе до генериране на слънчева и вятърна енергия от 12 000-14 000 TWh до 2030 г., 3-4 пъти повече в сравнение с нивата от 2022 г. Освен това ще надмине скорошните призиви до COP28 за утрояване на общия капацитет за възобновяема енергия до 2030 г.

Допълнително изследване от Systems Change Lab, също публикувано днес, показва, че осем страни вече са увеличили производството на слънчева и вятърна енергия по-бързо от необходимото за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°C, което доказва, че е възможен бърз преход към възобновяема енергия, се казва в съобщението на RMI. В изследването се дава пример с постигнатият напредък в различни страни.

Експоненциалните темпове на внедряване намаляват цените на възобновяемите енергийни източници с безпрецедентни темпове, което прави въглеводородите с по-висока цена неконкурентоспособни на повечето пазари.

RMI прогнозира, че цената на слънчевата енергия, което вече е най-евтината форма на производство на електричество в историята, отново ще намалее приблизително наполовина до 2030 г., падайки до 20 долара за МВтч от над 40 долара за МВтч в момента.

Цената на електроенергията от възобновяеми източници се срина през последните 10 години, в резултат на широкото внедряване. Разходите за слънчева енергия и батерии са намалели с 80% между 2012 г. и 2022 г., докато разходите за офшорна вятърна енергия са намалели със 73%, а разходите за вятърна енергия на сушата са намалели с 57%, цитират от RMI данни на BNEF.

„Ползата от бързото разгръщане на възобновяеми източници на енергия е по-голяма енергийна сигурност и независимост, а също така  дългосрочното намаляване на цените на енергията, тъй като произведената технология  предполага, че колкото повече се инсталира, толкова по-евтино става“, казва Kingsmill Bond, директор в RMI.

Източник:
https://3e-news.net/bg/a/view/45333/rmi-nad-edna-treta-ot-elektroenergijata-v-sveta-prez-2030-g-shte-se-dylji-na-slynceto-i-vjatyra