Коя държава е на второ място в световен мащаб по внедряване на слънчеви технологии в производството на електроенергия?

Гърция вече е на второ място в световен мащаб по внедряване на слънчеви технологии в производството на електроенергия. Това е записано в доклад на Международната агенция по енергетика, публикуван наскоро и цитиран от гръцкото издание „Катимерини“.

В списъка на страните с най-високо навлизане на соларни централи, Испания е на първо място с 19,1% мощности, следвана от Гърция със 17,5%, Чили със 17% и Холандия и Австралия с над 15%.

Според доклада на МАЕ – който разглежда производствения потенциал на съществуващите фотоволтаични модули по отношение на общото търсене (а не действителното производство) – средното навлизане на фотоволтаичната енергия в края на 2022 г. в ЕС е 8,7%, а международното средно ниво е 6,2 на сто.

Инвестициите в производствени единици, както и в преносни и разпределителни мрежи доведоха до все по-голямо навлизане на зелената енергия в енергийния микс на страната, както е посочено в цифрите на електроразпределителния оператор Hellenic Electricity Distribution Network Operator (DEDDIE) за 2022 г. Според данните делът на соларните ВЕИ в разпределителната мрежа се е учетворил спрямо мощността им през 2019 г.

Източник:
https://business.dir.bg/energien-pazar/gartsiya-e-vtora-v-sveta-po-vnedryavane-na-solarni-elektrotsentrali