Инвестициите в слънчева енергия изпреварват тези, в производството на петрол

Инвеститорите ще налеят повече пари в слънчевата енергия, отколкото в производството на петрол тази година за първи път, сигнализирайки мащаба и скоростта на прехода към нисковъглеродни източници на енергия.

Това се казва в последния доклад на Международната агенция по енергетика, според който инвестициите в чисти енергийни технологии надминават тези, направени в изкопаеми горива. Въпреки това комбинацията от инвестиции все още е далеч от тази, която би накарала света да изпълни ангажиментите си за ограничаване на повишаването на глобалните температури.

Рекордните над 1,7 трилиона долара ще бъдат инвестирани в различни технологии за чиста енергия тази година в сравнение с около 1 трилион долара, отиващи в доставки на изкопаеми горива и производство на електроенергия, установи МАЕ. Разходите за чиста енергия се очаква да нараснат с 24% тази година, по-бърз темп от 15% ръст на инвестициите за изкопаеми горива.

„Изкопаемите горива изостават от чистите технологии“, каза Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ.

Ръстът в разходите за чиста енергия се движи от технологии, включително слънчеви панели и електрически превозни средства, които са ключови за намаляване на зависимостта от използването на нефт, въглища и природен газ, които са основни причини за въглеродни емисии и водят до изменението на климата. Все пак това ниво на годишни инвестиции ще трябва да се удвои приблизително до 2030 г., за да постави света напът да има шанс да ограничи глобалното затопляне до 1,5C според доклада.

И докато инвестициите в изкопаеми горива изостават от по-чистите алтернативи, те все още са напът да достигнат най-високото ниво от преди пандемията. Това ще трябва да започне рязко да намалява през това десетилетие, за да бъде в съответствие със сценария на МАЕ, според който планетата ще достигне нетни нулеви емисии до средата на века.

Това важи особено за въглищата, най-замърсяващото изкопаемо гориво. Инвестициите в доставките на въглища се очаква да нараснат с 10% тази година до нов рекорд. По-голямата част от това е в Китай, където недостигът на електроенергия накара правителството да построи нови централи, захранвани с въглища.

Източник:
https://www.bloombergtv.bg/a/14-grafika-na-denya/118641-investitsiite-v-slancheva-energiya-shte-nadminat-petrola-tazi-godina