За да се постигнат климатичните цели, енергийната ефективност трябва да се повиши двойно

Това трябва да стане до 2030 г. , посочват от енергийната агенция МАЕ

Енергийната ефективност трябва да бъде повишена два пъти до 2030 г., за да бъдат постигнати климатичните цели, призова днес Международната агенция за енергетика (МАЕ), цитирана от ДПА.

Повишаването на енергийната ефективност ще даде възможност да бъде постигната целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива и същевременно ще гарантира повишаването на сигурността и достъпността на енергийните доставки. Това обяви МАЕ на конференция, която се провежда във Версай край Париж, съобщава БТА.

„Ако напредъкът при постигането на енергийна ефективност се повиши от 2,2 на сто годишно в момента до 4 на сто през 2023 г., то това би могло да доведе до решително намаляване на вредните емисии на парникови газове“, според доклад на агенцията, огласен на форума.

Освен това повишаването на енергийната ефективност създава работни места, води до намаляване на разходите за енергия, до ограничаване на замърсяването на въздуха и на зависимостта на държавите от вноса на изкопаеми горива.

„Днес наблюдаваме силен тласък на (усилията за повишаване на – бел. ред) енергийната ефективност“, заяви директорът на МАЕ Фатих Бирол.

„Държави, на които се пада над 70 на сто от световното потребление на енергия, предприеха нови или по-ефективни политики, откакто глобалната енергийна криза започна преди повече от година“, допълни Бирол.

В конференцията, организирана от МАЕ, участват представителите на правителствата на над 30 страни и главните изпълнителни директори на повече от 40 корпорации.

Източник:
https://www.investor.bg/a/519-ekologiya/375939-mae-energiynata-efektivnost-da-bade-povishena-dvoyno-za-postigane-na-klimatichnite-tseli