Застраховките на вятърни и соларни паркове по света

Екстремните метеорологични условия оскъпяват застраховките на вятърни и соларни паркове

Разработчиците на проекти за възобновяема енергия в САЩ се сблъскват с по-високи премии и по-строги изисквания при застраховане на своите съоръжения

Соларният парк Scottsbluff в западната част на Небраска, САЩ, е построен така, че да издържи на повечето градушки. Но ледените топчета, които валяха в края на юни, бяха по-големи от бейзболни топки, пише Bloomberg.

Градушката — част от по-мащабните екстремни метеорологични условия, свързани с бури и горещини, изострени от изменението на климата – разби по-голяма част от стъклените панели в Scottsbluff , проектиран да захранва повече от 650 домакинства в района. Съоръжението остава извън експлоатация вече повече от месец. Неговият собственик, частният предприемач Arevon Energy Inc., все още оценява щетите.

Соларните и вятърни паркове са важни оръжия в битката срещу климатичните промени и високите нива на емисии на въглероден диоксид. Но тяхната ефективност често е ограничена от щети, предизвикани от бури, наводнения, горски пожари и други бедствия, свързани с глобалното затопляне. Това ги прави по-трудни за застраховане. Премиите за имуществени застраховки за соларни паркове в САЩ скочиха с до 50% през последната година, което заплашва да забави въвеждането на нови мощности.

Екстремните метеорологични условия „се превърнаха в огромен риск за финансирането на тези проекти“, изтъква Джейсън Камински, главен изпълнителен директор на консултантската компания kWh Analytics. „Всичко, което увеличава разходите, може да забави разгръщането на възобновяемата енергия, необходима за енергийния преход“, добавя той.

В райони, особено силно предразположени към природни бедствия, някои компании за възобновяема енергия са спрели изцяло разработването на проекти поради високите разходи за застраховане. Lightsource BP, глобален разработчик на слънчева енергия, в който 50% държи петролният гигант BP Plc, досега избягваше да строи оншорни и офшорни проекти в Мексиканския залив поради риска от урагани.

„Сега не всеки проект вече може да бъде застрахован“, споделя Кевин Кристи, ръководител на отдела за иновации и оперативни постижения за Северна и Южна Америка в Lightsource.

Големите загуби, причинени от неотдавнашните природни бедствия в САЩ, повишиха цените на всички видове имуществени застраховки. В Калифорния някои големи застрахователи стигнаха дотам, че наскоро престанаха да предоставят нови застрахователни полици за имущество и злополука срещу риск от горски пожари. Farmers Insurance заяви миналия месец, че ще се оттегли от Флорида поради излагане на риск в щата, където ураганите са често срещани.

И докато разходите за застраховки нарастват навсякъде, се наблюдава оттегляне от проектите за възобновяема енергия. Тъй като екстремното време затруднява изграждането на слънчеви и вятърни проекти, това на свой ред заплашва да удължи зависимостта от изкопаемите горива и да допринесе за глобалното затопляне, което на първо място увеличава риска от разрушителни метеорологични условия.

Цената на застраховките на соларни проекти е нараснала с повече от средното за пазара на имуществено застраховане, коментира Майкъл Колоднър, ръководител на отдела за възобновяема енергия и енергетика в САЩ зав Marsh. В Тексас и югоизточните щати исковете са се увеличили и премиите са се повишили с до 50% през последната година, показва проучване на BloombergNEF. В райони с висок риск застрахователните компании ограничават покритието си до 10 млн. долара, което означава, че големите проекти трябва да търсят покритие от множество застрахователи, изтъкват от адвокатската кантора Norton Rose Fulbright.

Проблемът се простира далеч отвъд САЩ. Средните разходи за застраховка на соларни проекти в Япония са най-високите в света поради рисковете от природни бедствия, като екстремното време в Италия също повишава цените на застраховките в страната.

Вятърните турбини се оказват малко по-устойчиви на суровото време, изтъква Колоднър. Междувременно тези проекти скъпи за застраховане, дори когато при тях премиите не са нараснали толкова драстично, колкото при соларните инсталации.

През юни торнадо повреди пет преносни стълба, свързани с вятърен парк в Тексас, собственост на Ecofin US Renewables Infrastructure Trust, принуждавайки оператора да спре съоръжението, докато се извършва ремонтна дейност. Силна буря разби друг вятърен парк в Оклахома миналата година, собственост на American Electric Power Co.

Източник:
https://www.investor.bg/a/518-energetika/378993-ekstremnite-meteorologichni-usloviya-oskapyavat-zastrahovkite-na-vyatarni-i-solarni-parkove