ток от веи

Европа е произвела повече ток от ВЕИ, отколкото от газ

Страните членки на ЕС са произвели през 2022 г. повече електричество посредством вятърни и соларни централи, отколкото от природен газ, сочи доклад на енергийния мозъчен тръст „Ембър“ (Ember), цитиран от ДПА и БТА във вторник.

Генерираното от вятър и слънце електричество възлиза на 22 на сто от общия обем, следвано от това от газ (20 на сто) и от въглища (16 на сто). „Европа успя да избегне най-лошото в рамките на енергийната криза“, казва Дейв Джоунс от „Ембър“ в прессъобщение.

Ръстът на добива на електричество от соларни и вятърни централи е компенсирал спада на производството от ядрени и водноелектрически мощности, но въпреки това те си остават водещи на Стария континент с общ капацитет от 32 на сто през 2022 г.

Германия е водеща при производството на ток от слънце и вятър със съответно 59 тераватчаса и 126 тераватчаса, следвана от Испания със съответно 33 и 62 тераватчаса.

За 2023 г. „Ембър“ прогнозира ръст на производството на електричество от ядрени и водноелектрически централи и спад на добива от газови и въглищни, тъй като ЕС продължава да набляга върху развитието на възобновяемите енергийни източници.

„Енергийната криза без съмнение ускори зеления преход в Европа и това ще стане още по-видно през 2023 г.“, казва Джоунс.

Източник:
https://www.mediapool.bg/evropa-e-proizvela-poveche-tok-ot-vei-otkolkoto-ot-gaz-news344423.html?fbclid=IwAR2KWd0EHS-MdyxcBepT2KqyGzl1LkbmD5j0TTUqPWZXHqpbvY0thlShBgk