В екстремните горещини, обхванали Европа, в помощ са били именно фотоволтаиците

Голямото увеличение на производството на слънчева енергия в Южна Европа изигра водеща роля за предотвратяване на недостига на ток по време на горещите вълни от последните седмици. Сега температурите счупиха рекорди и предизвикаха безпрецедентно търсене на климатици. Слънчевата енергия е особено подходяща за справяне с летните горещини, тъй като слънчевата радиация е най-силна около най-горещата част от деня. Тогава и търсенето на електроенергия за охлаждане също е най-високо, припомня агенция „Ройтерс“.

„Много значителният ръст на слънчевата енергия основно компенсира пиковете, причинени от климатизацията“, каза Кристиан Руби, генерален секретар на групата за електроенергийна индустрия Eurelectric, визирайки ситуацията с електропазара в Испания.

Испания и Гърция са сред страните, които са инсталирали много повече слънчеви панели, изправени пред кризата с рекордно високите цени на енергията миналата година и търсенето на по-голяма енергийна сигурност, покрай инвазията на Русия в Украйна.

Испания добави рекордните 4,5 гигавата слънчеви фотоволтаични мощности миналата година, което доведе до мащабно производство на слънчева енергия през юли, което бе по-високо спрямо всеки един друг месец до момента, обявиха от испанският оператор на електрическа мрежа Red Electrica.

Данните от Ember показват, че слънчевата енергия осигурява почти 24% от електричеството на Испания през юли тази година спрямо 16% през юли 2022 г.

Когато покачващите се температури и търсенето на охлаждане доведоха до пик в търсенето на електроенергия в Сицилия на 24 юли, почти половината от покаченото търсене – което възлиза на общо 1,3 GW – беше покрито от слънчева енергия, показват данните на Refinitiv. Производството на слънчева енергия в Сицилия миналия месец два пъти повече спрямо това от юли 2022 г. „Без допълнителната слънчева енергия въздействието върху стабилността на системата щеше да се окаже много по-лошо“, споделя енергийният анализатор на Refinitiv Натали Герл.

Слънчевата енергия сама по себе си не може да запази интегритета на мрежите при сериозно натоварване обаче. Катания, под вулкана Етна в източната част на Сицилия, се сблъска с прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването, за които местните власти обвиниха отчасти жегата. В Атина операторът на електрическата мрежа IPTO съобщи, че горски пожари са повредили участъци от електрическата мрежа.

Но по-високото слънчево производство помогна да се задоволи търсенето и в двете държави. По време на пиковото търсене на електроенергия в Гърция тази година, също на 24 юли, фотоволтаиците покриваха 3,5 GW от общото търсене от 10,35 GW, съобщи тогава мрежовият оператор IPTO.

Спад в търсенето на енергия

Въпреки бързия си растеж, слънчевата енергия все още представлява относително малък дял от енергийния микс в повечето страни, където източници, включително вятър, природен газ, въглища и ядрена енергия, обикновено покриват по-голямата част от търсенето през годината. Анализаторите казват, че втори фактор е помогнал за поддържането на функционирането на енергийните системи на Европа това лято – като цяло търсенето на електроенергия остава на относително ниско ниво.

Това е така след енергийната криза в Европа миналата година, когато Русия спря доставките на газ за Европа. Цените на енергията в Европа все още са високи в сравнение с историческите им нива – и потребителите и индустриите реагираха, като използват по-малко енергия.

Екстремните горещини това лято на моменти пробиха тази тенденция. Но като цяло търсенето е под нормалното – средната часова консумация на енергия в Италия през юли е била с 4,4% по-ниска, отколкото през юли 2022 г., докато в Испания е намаляла с 3,6%, показват данните на Refinitiv. „Единствената причина, поради която това е поносимо, е средата на ниско потребление на енергия, в която се намираме в момента“, каза Герл от организацията.

Най-лошото предстои

Учените очакват изменението на климата да направи горещите вълни от вида, от който Южна Европа пострада това лято, по-чести и дори по-сериозни през следващите години. А това ще увеличи тежестта върху енергийната инфраструктура на Европа.

„Нашите енергийни системи наистина не са проектирани да се справят с подобни ситуации“, каза Симоне Таляпиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Bruegel.

Дори преди тазгодишните горски пожари и рекордни температури, топлината и сушата миналата година намалиха производството на водноелектрическа енергия, възпрепятстваха транспорта на гориво по реките и принудиха някои атомни електроцентрали да намалят производството си. При последните охлаждането на централите беше ограничено от високите температури на реката.

В писмо до Европейската комисия миналата седмица индустриални групи, включително SolarPower Europe, призоваха политиците да ускорят инвестициите в енергийни мрежи и да насърчават проекти, които съчетават слънчевата енергия със съхранението на енергия. Само така може да се гарантира, че слънчевата енергия се разширява достатъчно бързо, за да постигне целите, свързани с изменението на климата.

Дори в по-хладни и по-малко слънчеви западни страни като Белгия, слънчевата енергия е покривала повече от 100% от допълнителната енергия, която бе необходима по време на обедните пикове в търсенето на ток.

Източник:
https://business.dir.bg/energien-pazar/fotovoltaitsite-v-pomosht-na-energiynite-sistemi-dokato-evropa-se-bori-s-ekstremnite-goreshtini