Възможен ли износ на ВЕИ енергия?

Заявките за изграждане на ВЕИ централи само в Западна България надхвърлят възможностите на цялата енергосистема на страната

Ако инсталираните фотоволтаични системи в България достигнат 3000 мвт ще се наложи произведената електроенергия да бъде изнасяна в чужбина. Това може да се случи през лятото, когато товарът на енергийната система е средно около 4500 мвт. А освен соларни системи имаме и два работещи блока на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана ясно от думите на Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор. Той взе участие в най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден – Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

Според данните на ЕСО товарът на енергийната мрежа у нас през лятото е средно около 4500 мвт, като 2000 мвт идват от АЕЦ „Козлодуй“.

Причината за този износ на ВЕИ енергия е заради по-малкото търсене на електроенергия, което се наблюдава лятно време у нас. Цачев бе категоричен, че България има сходно производство на електроенергия със страни като Гърция и Испания. А в Румъния се вижда колко голям потенциал може да има производството на ток от слънце.

В момента имаме вече данни и наблюдаваме около 1900 часа на година електропроизводство от слънчевите централи в региона. По този показател се доближаваме до Испания, Гърция и други южноевропейски страни. С Гърция дори разликата в производството ни е около 5%.

Но в 18 ч. соларните  централи спират производството си и едни 1500-2000 мвт. трябва да бъдат компенсирани. Затова и се търсят различни начини и системи за съхранение на електроенергията, включително и чрез ПАВЕЦ, добави Цачев.

Според Цачев ВЕИ централите са важни, полезни и безалтернативни мощности, произвеждащи евтина енергия. Но имат един недостатък – непостоянно производство. „И с тази непостоянност, труднопрогнозируемост, те създават проблеми пред операторите на електропреносните и електроразпределителните мрежи“, категоричен бе директорът на ЕСО. За да има развитие на тези непостоянни източници на енергия са нужни базови енергийни мощности, категоричен е Цачев.

Според Цачев енергията от ВЕИ трябва да бъде максимално добре оползотворявана. Това е и едно от предизвикателствата на зелените технологии – тяхното ефективно използване. В подкрепа на този процес в цяла Европа сега се подобрява свързаността на енергийните мрежи. ЕСО също участва в редица регионални проекти, които ще подобрят свързаността и преноса на електроенергия. С реализацията на такъв вид проекти ще се даде възможност за пренос на големи количества зелена енергия от Югоизточна Европа към Северозападната част на континента. В тази си роля Цачев вижда и проекта за Трансбалкански електропреносен енергиен коридор. С подобен коридор ще е възможно дори евтината соларна енергия от Египет да достигне Гърция и оттам през България да се пренася до Централна Европа.

С подобен енергиен коридор може да се пренасят огромни количества зелена енергия от Южна Европа към северната част на континента.

Втория подход с ВЕИ централите е тяхното производството да се преобразува в зелен водород. Двата подхода могат да се развиват паралелно, смята Цачев. По този начин може да сигурна, устойчива и балансирана енергосистема.

Фотоволтаиците да имат телеуправление

За да не се създават проблеми в управлението на енергийната система фотоволтаиците трябва да имат системи за телеуправление. Това може да позволи на диспечера на енергийната система да определя кога дадена централа да бъде включвана и изключвана от мрежата. Това обясни Карел Крал, изпълнителен директор на дружеството „Електрохолд“. Фирмата е отговорна за снабдяването с електроенергия на цяла Западна България и обслужва територия с над 2 млн. електромера.

„Всички говорят за зелено производство, но целта ни е зелено потребление, енергията да е зелена“, обясни Крал. Конкретно към мрежата ниско и средно напрежение в западна България заявките за нови ВЕИ са скочили неимоверно в последната година. От заявки за присъдиняване на 300-400 мвт, сега са станали повече от 11 000 мвт. заявления. Това е много голям проблем за нас, обясни Крал. А причината е, че компанията по закон трябва до две седмици да даде свое становище за присъединява на централите. Това становище не удовлетворява инвеститорите, защото в повечето случаи мрежата няма свободен капацитет за подобни ВЕИ паркове. Припомняме, че капацитетът на енергийната система на цялата страна е 10 500 мвтч.

Заради това от „Електрохолд“ предлагат на дадения кандидат-инвеститор да вложи сериозни суми за развитие на електромрежата, за да може да бъде присъединен паркът му. Това често отказва инвеститорите в подобни проекти, стана ясно от думите на Крал. В момента повечето малки ВЕИ централи у нас са разположени на места, в които през деня няма потребление и енергията от тях трябва да се пренесе до големите градове. В часовете на пиково натоварване тези паркове не работят, което означава, че енергията за консуматорите трябва да дойде от друго място.

По отношение на заявките за ВЕИ централи предложението на Електрохолд е съвместно с ЕСО да се събират всички искания и да се решава в даден регион как да се развива мрежата ниско и средно напрежение.  Такива примери има в Западна Европа, а вложенията се разпределят между операторите на мрежите и инвеститорите. В България също може да се приложи това, защото в момента натискът върху разпределителните оператори е огромен, категоричен бе Крал. Той призова да се възползваме от опита на западните държави в тази посока.

Източник:
https://3e-news.net/bg/a/view/44632/eso-vyzmojno-e-da-se-stigne-do-iznos-na-vei-energija-ot-bylgarija